Flash report on television – October 2018

Published: 6 December 2018

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 94 százalékát fedi le. A valamivel több, mint 4 millió magyarországi háztartásban több mint 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (DIGI csoport (DIGI Kft., Invitel Zrt.), Magyar Telekom Nyrt., UPC Magyarország Kft., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.á.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2018. október végén 3,370 millió előfizetést tartottak nyilván.

Októberben, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 79 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.

A digitális előfizetéseken belül októberben 1,771 millióról 1,784 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 788 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 94 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 52,9 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 26,2 százalékra, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig 20,9 százalékra csökkent.

2018 októberében a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a DIGI csoport volt a piacvezető 30,2 százalékos részesedéssel. Őt követi a Magyar Telekom 27,9 százalékos, illetve a UPC 25,8 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 92 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma októberben 2,488 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma 704 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető, DIGI csoport részesedése 29,9 százalék volt a hónap végén. Második helyen a Telekom állt 27,1 százalékkal, akit a UPC követett 25,1 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében is a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 31 százalékos részesedéssel, második helyen a Telekom állt 30,1 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 28,2 százalékos részesedéssel.  2018. október végén a MinDig TV Extra részesedése 10,7 százalék volt.