Flash report on landline services – November 2017

Published: 8 January 2018

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2017. november végére, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 753 ezerre csökkent, miközben a gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,203 millióra, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 609 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,831 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,2 százalék volt november végén. A második helyen a UPC áll 22,1 százalékos, a harmadik helyen pedig a DIGI 16,3 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel csoport található, amely az előfizetések 8,8 százalékát birtokolta. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,6 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma november végére 430 ezerre csökkent az előző havi 436 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 999 ezer volt, ami 6 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,636 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke november végén 3,127 millió volt.

November végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 50,9 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. A második helyen a UPC állt 18,7 százalékkal, a harmadik DIGI 12,3 százalékos a negyedik Invitel csoport 12,2 százalékos részesedéssel bírt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 5,9 százalékos részesedést értek el.

Novemberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,26 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 64,39 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 38 millió, IP-alapon pedig 286 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 105,8 perc volt.

2017. november végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 820 ezer földrajzi számot hordoztak.