Flash report on landline services – October 2017

Published: 13 December 2017

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2017. október végére a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 755 ezerre csökkent, miközben a gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,200 millióra, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 600 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,821 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,2 százalék volt október végén. A második helyen a UPC áll 22 százalékos, a harmadik helyen pedig a DIGI 16,2 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel csoport található, amely az előfizetések 8,9 százalékát birtokolta. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,6 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma október végére 436 ezerre csökkent az előző havi 447 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 993 ezer volt, ami 8 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,635 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke október végén 3,126 millió volt.
Október végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 51,1 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. A második helyen a UPC állt 18,5 százalékkal,  a harmadik pedig az Invitel csoport és a DIGI egyaránt 12,2 százalékkal. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 6 százalékos részesedést értek el.

Októberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,25 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 64,32 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 39 millió, IP-alapon pedig 275 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 102,4 perc volt.

2017. október végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 816 ezer földrajzi számot hordoztak.