Megjelent az osztrák 2017-es médiaanalízis (Media-Analyse 2017)

Published: 11 April 2018

A 2017-es „Media-Analyse” című felmérés keretében 15.652 tizennégy éven felüli személyt kérdeztek meg arról, hogy milyen újságokat, folyóiratokat és magazinokat olvastak. Felmérés csak a nyomtatott lapokra és azok azonos tartalmú online kiadására vonatkozott, a csak online létező weboldalakra nem. A felmérés arra kérdezett rá, hogy az adott újságot tegnap „olvasta-e” vagy „átlapozta-e” a fogyasztó.

Media-Analyse

2017-ben is a legnépszerűbb osztrák bulvár napilap, a „Kronen Zeitung” volt, ami a vizsgálatba bevont lakosság 29,2%-át érte el. Ez bizonyos csökkenést jelent a megelőző évi 30,5%-hoz képest. Második helyen a „Heute” című ingyenes lap végzett 12,6%-os eléréssel, a harmadik helyet a „Kleine Zeitung” 10,5%-kal szerezte meg. A további sorrend a következő lett: a „Kurier” (9,3%), az ugyancsak ingyenes „Österreich“ (7%), a „Der Standard“ (6,5%) az „Oberösterreichische Nachrichten“ (5%), a „Die Presse (4,2%) a „Tiroler Tageszeitung” (4%), a „Salzburger Nachrichten” (3,5%), „Voralberger Nachrichten” (2,2%), a „Neue Vorarlberger“ (0,5%).

Az osztrák minőségű országos napilapok közül a „Der Standard” (napi mintegy 480 ezer olvasó) büszkélkedhet azzal, hogy egy példánya átlagban 6,5 személy kezén is megfordult. Ez a mutató fő riválisánál a „Die Presse” (napi mintegy 315 ezer olvasó, ami az előző évihez képest 6,5%-os növekedést jelent) napilapnál csak 4,1.

A felmérésből az is kiderül, hogy a „Die Presse” különösen kedvelt a jól kereső rétegek és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében. Ez a legjobban keresők (3 ezer euró feletti nettó jövedelem) szegmensében 18,2%-os eléréssel vezeti a mezőnyt, a diplomások között átlagban 11,4%-ot ért el. Utóbbi érték a „Der Standard”-nál jelentősen magasabb (16,6%).

A minőségi napilapok körül a „Salzburger Nachrichten”, amely neve ellenére az egész szövetségi államban kapható, Salzburg tartományban 35,7%-os elérési mutatóval megelőzi a „Kronen Zeitung”-ot is, országszerte pedig naponta 246 ezren (3,5%-os országos elérés) veszik kézbe legalább egyszer ezt a napilapot. A „Der Standard” rendelkezik a legfiatalabb olvasói réteggel, a lap olvasója átlagban 43 éves.

Földrajzi összehasonlításban a „Die Presse” önmagához képest Bécsben teljesít a legjobban (7,7%), a nemek tekintetében pedig a férfiak szívesebben olvassák, mint a nők (5% és 3,5%). Ennél jóval többen veszik kézbe az osztrák fővárosban is a „Der Standard”-ot, 13,3%-os elérési százalékkal, ami 3,6% pontos növekedést jelent 2016-hoz képest. De Bécsben is a bulvárlapok a legkedveltebbek: a „Heute” (30,2%), a „Kronen Zeitung” (24,8%) és az „Österreich” (15,6%) foglalják el a dobogós helyeket.

A felmérés arra is kiterjedt, hogy a médiafogyasztás milyen csatornán történik (nyomtatott sajtó, vagy annak online kiadása). Itt egyértelmű a tendencia a digitális média irányába: a megkérdezettek 35,6%-a úgy nyilatkozott, hogy az újságokat online olvassa.

Ausztria továbbra is az újságolvasók hazája. Naponta még mindig 4,81 millió osztrák, az ország tizennégy évesnél idősebb lakosságának 64,5%-a tájékozódik napilapból (is). Ez európai összehasonlításban irigylésre méltó szám. Összességében azonban a napilapok 2017-ben kevesebb embert értek el, mint 2016-ban (a csökkenés 2,1% pont, vagyis 66,7%-ról 64,6%-ra esett ez a szám).

Paál Vince