Tájékoztató a felügyeleti díjjal kapcsolatos 2017. évi változásokról

21 November 2016

A Magyar Közlöny 2016. október 14-i, 156. számában megjelent a felügyeleti díjról szóló 7/2016 (X. 14.) NMHH rendelet, amelynek szabályait 2017. január 1-jétől kell alkalmazni. Az új szabályozás főleg az adatszolgáltatás terén jelent változást az elektronikus hírközlési és a postai szolgáltatást nyújtók számára, ezzel kapcsolatban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Egységes adatszolgáltatási határidő

A legfontosabb újdonság, hogy az eddigi január 20-a (a szolgáltatás nyújtását az előző évben megkezdő szolgáltatók esetében február 15) helyett minden év május 31-ig kell adatot szolgáltatni az előző évben elért árbevételről a Hatóság számára. Ez remélhetőleg könnyítést jelent majd a szolgáltatók számára, hiszen a határidő egybeesik a számviteli beszámoló és az adóbevallás benyújtásának határidejével is.

Egyszerűsödő adatszolgáltatás

A jövőben mind az elektronikus hírközlési, mind pedig a postai szolgáltatást nyújtók ugyanazon az elektronikus űrlapon tehetnek eleget az adatszolgáltatási kötelezettségüknek, amelyet a Hatóság Adatkapu felületén érhetnek el bejelentkezés után. Az űrlap lehetővé teszi a teljesen elektronikus adatbeküldést, tehát postai úton semmit sem kell a szolgáltatóknak beküldeniük. A postai szolgáltatók számára az elektronikus adatszolgáltatás kötelező, de a Hatóság az elektronikus hírközlési szolgáltatók számára is azt ajánlja, hogy válasszák az egyszerűbb, gyorsabb elektronikus beküldést. Az űrlap használatához Adatkapu regisztráció szükséges. További információ az Adatkapuról itt érhető el (http://nmhh.hu/cikk/429/Tajekoztato_az_NMHH_Adatkapu_mukodeserol)

További tudnivalók

Az új rendelet hatályba lépésével nem változik a felügyeleti díj mértéke:

  1. az egyetemes hírközlési szolgáltatást nem nyújtó elektronikus hírközlési szolgáltatók elektronikus hírközlési szolgáltatásból származó előző évi nettó árbevételének 0,212 %-a,
  2. a postai szolgáltató postai szolgáltatásból származó előző évi nettó árbevételének 0,113 %-a,
  3. egyetemes hírközlési szolgáltató esetében az elektronikus hírközlési szolgáltatásából származó előző évi nettó árbevételének 0,2 %-a.


Nem változik a megfizetés módja és ütemezése sem, tehát a díjat továbbra is negyedévente a Hatóság Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-00300939-00000017 számú pénzforgalmi számlájára kell megfizetni.

További információ

A felügyeleti díjjal, az adatszolgáltatással és a díj megfizetésével kapcsolatban további információt kérhetnek a Hatóság Hírközlésfelügyeleti Főosztályától a felugyeleti_dij@nmhh.hu email címen vagy a Hatóság Ügyfélszolgálatán (http://nmhh.hu/tart/index/455/Elerhetosegeink)