Szalai Annamária: Egyenlő hozzáférést kell biztosítani az információhoz

Published: 17 October 2012

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) feladata az információhoz, a tájékozódáshoz, a tudáshoz és a kulturális értékekhez való szabad és egyenlő hozzáférés lehetőségének biztosítása – mondta a hatóság elnöke kedden a siófoki Internet Hungary konferencián tartott köszöntőjében.

Szalai Annamária, Internet Hungary 2012, Siófok (cikkfotó)

Szalai Annamária az állam feladatának nevezte azt is, hogy egyszerre biztosítsa a szabadság és az önrendelkezés jogát, valamint az internet tekintetében is érvényt szerezzen a jogos önvédelem elvének. Ezzel kapcsolatban említést tett a tudatos médiahasználat fontosságáról, valamint azokról a programokról, amelyek az interneten nyújtanak védelmet a felhasználóknak.

A hatóság elnöke az infokommunikációs piac szereplői előtt álló egyik legizgalmasabb problémának a hálózatsemlegesség kérdését nevezte, amely – mint mondta – a szabályozó szervek számára is rejteget kihívásokat. Hangsúlyozta: a probléma az új típusú internetes szolgáltatások és alkalmazások szabad megválasztása és a hagyományos szolgáltatók, az internet-hozzáférést biztosító infrastruktúra-tulajdonosok eltérő érdekei között van.

Szalai Annamária a kérdésben irányadónak nevezte az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének állásfoglalását, amely kimondja: minden olyan elektronikus kommunikáció, amelyet hálózaton keresztül továbbítanak, egyenlő elbánás alá kell hogy essen.

Az Európai Unió tartalomhoz való hozzáférés kapcsán rögzített elvárása pedig az, hogy a felhasználók hozzáférhessenek az információkhoz és terjeszthessék azokat, illetve használhassák az általuk választott alkalmazásokat és szolgáltatásokat – hangsúlyozta az NMHH elnöke.

„Az NMHH hitvallása, feladatértelmezése tehát nem lehet más, mint hogy ezen keretek között biztosítsuk az információs javakhoz való hozzáférés szabadságát, egyenlőségét, versenysemlegességét” – emelte ki Szalai Annamária.