Való Világ 9 – Barométer

Last updated: 5 December 2018

Az RTL II csatornán 2018. november 4-én elindult a Való Világ kilencedik – legfrissebb – szériája. A televíziós valóságshow-kat övező érdeklődésre tekintettel a korábbi évadokhoz hasonlóan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idén is heti rendszerességgel vizsgálja a Való Világ powered by Big Brother c. program 22 óra utáni kiadásait, illetve a délutáni ismétléseit, valamint figyelemmel kíséri a BeleValóVilág powered by Big Brother c. éjjeli kísérőműsorban megjelenő tartalmakat. Ezzel párhuzamosan, a korábbi gyakorlatnak megfelelően, a megszokott „barométer” módszertana szerint zajlik az aggályos tartalmak (szexualitás, szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, trágár kifejezések, dohányzás, alkoholfogyasztás) megfigyelése, amelynek eredményeit heti periodicitással dolgozza fel és publikálja.

Az így létrehozott barométer fő feladata, hogy a hatósági vizsgálatokon túlmutató módszerekkel megragadja, valamint szemléltesse a műsorban megjelenő aggályos tartalmak és ezek nézettségi trendekkel összekötött változásait. A programban előforduló káros motívumokat kvantitatív módszerekkel elemzi, amelyek lehetőséget adnak az időbeli változások kimutatására is. Az adatszolgáltatás 2018. november 4-től követi a Való Világ powered by Big Brother szériájának műsorait, amely kizárólag az esti kiadásokra fókuszál.

Az előző szériák tapasztalataiból kiindulva a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések gyakorisága, valamint negatív magatartásmintaként a dohányzás és az alkoholfogyasztás bemutatása mentén tanulmányozza az adásokat. A vizsgálatban használt elemzési egység a káros viselkedésmintákat közvetítő jelenet (két vágás között, azonos térben és időben zajló történések megszakítás nélküli sorozata). A jeleneteket annyiszor regisztrálja, ahány alkalommal azokat a műsorszerkesztő az összefoglalóban megjeleníti. A problémás tartalmak közül egyedül a trágársággal kapcsolatban alkalmaz eltérő módszertant, mivel a durva, trágár kifejezések gyakorisága könnyen számszerűsíthető. Ebben az esetben nem a jelenetek, hanem a szavak előfordulása képezi az elemzési egységet.

A szexualitás és a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség megjelenését szintén az azokat tartalmazó jelenetszámok alapján publikálja. A szexualitás megjelenése során annak vizuális és verbális szinten történő reprezentációját is figyelembe veszi, így a szexualitásra vagy szexuális tevékenységre vonatkozó szóbeli utalások is megjelennek a regisztrált „jelenetszámokban”. A korábbi tapasztalatok alátámasztják, hogy a valóságshow-k jellegzetes velejárói a durva, trágár kifejezések. Ennélfogva a Való Világ powered by Big Brother idei szériája esetében is különös figyelmet fordít a trágár és obszcén kifejezések regisztrálására, amelyeket összesítve, napok szerinti bontásban ábrázol.

A villalakók részéről folyamatosan tapasztalható gyakori alkoholfogyasztás és dohányzás is aggályos tartalomnak tekinthető. A kategóriát érintően azokat a jeleneteket rögzíti, amelyek egyértelműen dohányzást vagy alkoholfogyasztást mutatnak be. Korábbi tapasztalatok alapján a lakók viselkedése nem csak abban az esetben jelenít meg káros magatartásmintát, amikor ténylegesen alkoholt fogyasztanak. Számos esetben verbális formában jelenik meg a káros magatartásminta, amely az ittas állapot idealizáltan vagy követendő módon ábrázolja. Ennek megfelelően az adatfelvétel során megkülönbözteti az alkoholfogyasztás direkt és indirekt formáját is. Az alkoholfogyasztás indirekt módon jelenik meg, amikor a villalakók ittas élményeikről beszélnek, amikor erősen ittas lakót mutatnak be, valamint amikor a buli után vagy közben az italos üvegekkel teli asztalokat, helyiségeket pásztázza hosszasan a kamera.

Elemzés: Való Világ powered by Big Brother – BeleValóVilág (2018. november 4–10.)

Elemzés: Való Világ powered by Big Brother – BeleValóVilág (2018. november 11–17.)

Elemzés: Való Világ powered by Big Brother – BeleValóVilág (2018. november 18–24.)

Elemzés: Való Világ powered by Big Brother – BeleValóVilág (2018. november 25–december 1.)

Elemzés: Való Világ powered by Big Brother – összefoglaló (2018. november 4–10.)

Elemzés: Való Világ powered by Big Brother – összefoglaló (2018. november 11–17.)

Elemzés: Való Világ powered by Big Brother – összefoglaló (2018. november 18–24.)

Elemzés: Való Világ powered by Big Brother – összefoglaló (2018. november 25–december 1.)