Flash report on landline services – September 2018

Published: 12 November 2018

2018. szeptember végére, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 734 ezerre csökkent, a gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,249 millióra, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 688 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,955 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,6 százalék volt szeptember végén. A második helyen a DIGI csoport (Digi Kft. és Invitel Zrt.) állt 24,7 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 21,9 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,8 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma szeptember végére 273 ezerre csökkent az előző havi 274 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,054 ezer volt, ami 4 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,629 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke szeptember végén 3,078 millió volt.

Szeptember végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,9 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,9 százalékkal, a harmadik helyen 20,1 százalékos részesedéssel a UPC volt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,1 százalékos részesedést értek el.

Szeptemberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,25 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 64,65 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 22 millió, IP-alapon pedig 250 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 92 perc volt.

2018. szeptember végéig az előfizetők - a szolgáltatóváltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 866 ezer földrajzi számot hordoztak.