Flash report on landline services – August 2018

Published: 12 October 2018

2018. augusztus végére, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 736 ezerre csökkent, a gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,245 millióra, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 677 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,940 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,6 százalék volt augusztus végén. A második helyen a DIGI csoport* állt 24,7 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 21,9 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,8 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma augusztus végére 274 ezerre csökkent az előző havi 277 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,050 ezer volt, ami 5 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,630 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke augusztus végén 3,077 millió volt.
Augusztus végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 49 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,9 százalékkal, a harmadik helyen 20 százalékos részesedéssel a UPC volt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,1 százalékos részesedést értek el.

Augusztusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,23 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 64,61 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 23 millió, IP-alapon pedig 252 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 93 perc volt.

2018. augusztus végéig az előfizetők - a szolgáltatóváltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 872 ezer földrajzi számot hordoztak.

 

* 2018 májusától a DIGI Kft. és az Invitel Zrt. adatai DIGI csoport név alatt szerepelnek a gyorsjelentésben, melynek oka, hogy a DIGI felvásárolta az Invitel lakossági üzletágát, valamint az Invitech Megoldások Zrt. kikerült az adatszolgáltatók közül.