Flash report on television – December 2017

Published: 31 January 2018

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 94 százalékát fedi le. A valamivel több, mint 4 millió magyarországi háztartásban több mint 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.ŕ.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2017. december végén 3,338 millió előfizetést tartottak nyilván.

Decemberben a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 77,3 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.

A digitális előfizetéseken belül decemberben 1,629 millióról 1,650 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 832 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 97 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 49,4 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 27,8 százalékra, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig 22,7 százalékra csökkent.

A teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a vizsgált időszakban a Telekom volt a piacvezető 26,8 százalékos részesedéssel. A második helyen a UPC állt 26,4 százalékos, a harmadikon pedig a DIGI 25,5 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 92 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma decemberben 2,409 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma 759 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető Telekom részesedése 25,8 százalék volt. A második helyen a UPC állt 25,7 százalékkal, akit a DIGI követett 23,5 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a legnagyobb szereplő a DIGI 31,2 százalékos részesedéssel, második helyen a Telekom állt 29,7 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 28,6 százalékos részesedéssel.  2017. december végén a MinDig TV Extra részesedése 10,5 százalék volt.