Flash report on television – October 2017

Published: 20 December 2017

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 94 százalékát fedi le. A valamivel több, mint 4 millió magyarországi háztartásban több mint 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.ŕ.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2017. október végén 3,323 millió előfizetést tartottak nyilván.

Októberben a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 76,5 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.

A digitális előfizetéseken belül októberben 1,591 millióról 1,609 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 833 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 100 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 48,4 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 28,1 százalékra, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig 23,5 százalékra csökkent.

A teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a vizsgált időszakban a Telekom volt a piacvezető 26,7 százalékos részesedéssel. A második helyen a UPC állt 26,5 százalékos, a harmadikon pedig a DIGI 25,4 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 92 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma októberben 2,391 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma 782 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 25,7 százalék volt. A második helyen a Telekom állt 25,6 százalékkal, akit a DIGI követett 23,5 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a legnagyobb szereplő a DIGI 30,8 százalékos részesedéssel, második helyen a Telekom állt 29,8 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 28,7 százalékos részesedéssel.  2017. október végén a MinDig TV Extra részesedése 10,7 százalék volt.