Vezetékes gyorsjelentés: júniusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,63 darab volt

Published: 10 August 2017

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2017. június végén, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 765 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma júniusban 1,176 millió volt. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében az előfizetések száma 563 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,765 millió.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,3 százalék volt június végén.

A második helyen a UPC áll 22,1 százalékos, a harmadik helyen pedig a Digi 15,9 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel csoport található, amely az előfizetések 9 százalékát birtokolta. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,7 százalékos piaci részesedést értek el.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma június végére 462 ezerre csökkent az előző havi 466 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 964 ezer volt, ami 10 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,635 millióról 1,636 millióra nőtt ugyanezen időszak alatt. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke 3,124 millió volt 2017. június végén.

Június végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 51,8 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. A második helyen a UPC áll 18,1 százalékkal,  a harmadik pedig az Invitel csoport 12,2 százalékkal, majd a Digi következik, amely 12 százalékos részesedést ért el. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 5,9 százalékos részesedést értek el.

Júniusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,63 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya 62,39 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 43 millió, IP-alapon pedig 262 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 99,5 perc volt.

2017. június végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 935 ezer földrajzi számot hordoztak.